diumenge, 16 de febrer del 2020

Diumenge VII de durant l'any. Any A.


EVANGELI. (Mateu 5,38-48).
En aquell temps,
Jesús digué als seus deixebles:
«Ja sabeu que, als antics, els van dir:
“Ull per ull, dent per dent.”
Doncs jo us dic:
No us hi torneu, contra els qui us fan mal.
Si algú et pega a la galta dreta, para-li també l’altra.
»Si algú et vol posar un plet per quedar-se el teu vestit,
dóna-li també el mantell.
Si algú t’obliga a portar una càrrega
un quart d’hora de camí,
porta-li mitja hora.
Dóna a tothom qui et demani,
no et desentenguis del qui et vol manllevar.

»Ja sabeu que van dir:
“Estima els altres”, però no els enemics.
Doncs jo us dic:
Estimeu els enemics,
pregueu per aquells que us persegueixen.
Així sereu fills del vostre Pare del cel:
ell fa sortir el sol sobre bons i dolents,
i fa ploure sobre justos i injustos.
Perquè si estimeu només els qui us estimen,
quina recompensa mereixeu?
Els publicans, no fan també el mateix?
I si només saludeu els germans,
què feu d’extraordinari?
Els pagans, no fan també el mateix?
Sigueu bons del tot,
com ho és el vostre Pare celestial.»


Entrevista amb Fid'ho (Fill de l'home).
Evy
Si ho he entès bé, aquest regne de Déu que tu prediques és per a tothom. Però les condicions que poses no poden ser per a tothom. Tothom està sotmès a la Justícia. I la Justícia diu: qui fa un mal ha de respondre del mal que ha fet. Qui produeix un bé ha de ser compensat correctament. Per tant, d’una manera o altra, cal aplicar allò de Ull per ull; dent per dent. I també: favor per favor.
Tu, en canvi, demanes Generositat. La Generositat ha de ser voluntària. No es pot demanar a tothom.
Fid'ho
Creu-me, Evy: ningú que busqui només la justícia evitarà de caure en la injustícia. Qui busca només ser just, caurà en la violència; i ja saps que la violència és una espiral creixent.
Evy
Potser tens raó. Per això la Justícia no se l'ha de fer cadascú pel seu compte sinó a través de les institucions pertinents.
Fid'ho
No et dic pas que no, encara que també et diré una altra cosa: la societat funciona i es manté gràcies a tots aquells que van més enllà de la simple justícia. Una societat on la majoria dels seus membres no anés més enllà de la justícia, cauria de seguida en l'opressió dels més febles. De fet, és el que està passant en la gran majoria d'Estats.
Evy
La justícia es pot exigir; la generositat, no.
Fid'ho
¿Tens alguna cosa que no l'hagis rebuda?...
La vida mateixa és sempre fruit de la generositat. És per això que, per a cada persona, la generositat és una resposta de justícia, encara que els altres no la puguin exigir.
Evy
¿Vols dir que la generositat té dues cares: per a la pròpia persona és justícia; i per als altres és generositat?
Fid'ho
La vida neix de la generositat. La generositat és aquell plus que desequilibra la vida cap endavant i la fa progressar. Sense generositat, la vida seria com l'aigua que no corre: queda estancada, aviat es podreix i genera corrupció.
Evy
La generositat que tu demanes és absurda! Parar l'altra galta quan t'han pegat és consentir i fomentar la violència dels violents.
¿No és necessari corregir els violents?
Fid'ho
No es corregeix un mal amb un altre mal. El mal només es treu posant-hi bé, de la mateixa manera que només es pot treure la foscor posant-hi llum.
Evy
Si aquesta és la condició per entrar al Regne de Déu, la conclusió que en trec és que està destinat només a minories molt selectes...
Fid'ho
Al Regne de Déu no s'hi entra ni se'n surt. Existeix en forma de llavor dintre cada ésser humà. La generositat és el clima en què creix i es manifesta. No és possible una vida humana sense espurnes de generositat. A més generositat, més capacitat per fer i gaudir del Regne. Ningú no n'és exclòs. Només qui se n'aparta per lluitar-hi en contra en queda fora per pròpia decisió. 
Evy
¿Lluitar-hi en contra?
Fid'ho
En el cor humà hi ha també les llavors sembrades per l'orgull. Cadascú ha d'escollir quines cultiva. Qui adoba l'orgull, ofega la generositat; qui cultiva la generositat, es deslliura de l'orgull. No hi ha una tercera via. L'orgullós no tolera la generositat; i, si té Poder, fa lleis per declarar-la il·legal
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada