diumenge, 25 de desembre del 2016

La Sagrada Família. Any A.


EVANGELI. (Mateu 2,13-15.19-23).

Quan els mags van ser fora,
un àngel del Senyor s’aparegué a Josep
en somni i li digué:
«Lleva’t de seguida, pren el nen amb la seva mare,
fuig cap a Egipte
i queda-t’hi fins que jo t’ho digui,
perquè Herodes buscarà el nen per matar-lo.»
Es llevà, prengué el nen amb la seva mare,
sortí de nit cap a Egipte,
i s’hi quedà fins que Herodes va morir.
S’havia de complir allò que el Senyor
havia anunciat pel profeta:
«He cridat d’Egipte el meu fill.»

Tan bon punt Herodes va morir,
un àngel del Senyor s’aparegué en somni a Josep,
allà a Egipte, i li digué:
«Pren el nen amb la seva mare
 i vés-te’n al país d’Israel,
que ja són morts els qui el buscaven per matar-lo.»
Ell, doncs, es llevà,
prengué el nen amb la seva mare
i tornà al país d’Israel.
Però quan sentí dir que a Judea
Arquelau havia heretat
el reialme d’Herodes, el seu pare,
no gosà anar-hi,
sinó que, seguint una indicació rebuda en un somni,
es retirà a la regió de Galilea
i se n’anà a viure al poble de Natzaret.
Així es complí allò que havien anunciat els profetes:
«Li diran Natzarè.»


Entrevista amb Fid'ho (Fill de l'home)
Evy
El teu naixement havia estat anunciat com l'arribada del salvador de la Humanitat. ¿Com pot ser que de seguida siguis perseguit i hagis de fugir?
Fid'ho
Salvador de la Humanitat? Els Evangelis personifiquen en mi la Humanitat salvada. La Humanitat neix d'un projecte amorós de Déu. Si necessita ser salvada no és perquè aquest projecte pugui fracassar sinó perquè molts humans, abusant de les capacitats rebudes, pretenen fer-se "déus", dominant sobre altres. Els humans han de ser salvats de la temptació de Poder. Jo salvo la Humanitat no pas com algú que ve de fora sinó des de dintre: com a fill de l'home. Com a home, he vençut la temptació de Poder i m'he convertit en el camí per a tots els oprimits que busquen l'alliberament. Per això havia d'experimentar la mateixa situació d'opressió que pateixen tants i tants humans. Per a tots ells sóc camí; i, també, esperança. Si jo, fill de l'home, he vençut la temptació de Poder, també poden ells. Vençuda la temptació de Poder, no hi ha obstacle a la realització dels plans de Déu.
Evy
De totes maneres, maleïda estrella i maleïts Mags que, desvelant el teu naixement, van provocar que Herodes volés matar-te, i matés els innocents de Betlem!
Fid'ho
No maleeixis l'estrella que a cadascú assenyala el seu camí, ni els caminants que la segueixen. En tot cas, maleït Herodes que se serveix de l'estrella per trobar les seves víctimes.
Evy
"Maleït Herodes"?
Fid'ho
Qui va amb mi, avança. Qui no va amb mi, recula. Qui lluita contra mi, es destrueix a si mateix. Jo no jutjo ni condemno ningú. Però tots els qui lluiten contra l'Home es maleeixen a si mateixos. Només es pot ser humà fent Humanitat. Qui amb mi no recull, escampa.
Evy
¿Josep, el teu pare, et va portar realment a Egipte, com diu el relat d'avui?
Fid'ho
En la Bíblia, Egipte representa el lloc de la seguretat i el lloc de l'esclavitud. De la seguretat, perquè és com el "graner" que permet satisfer la fam (les necessitats més bàsiques). De la servitud, perquè sotmet els immigrants i els indigents als poderosos.
Tot infant, quan neix, necessita un "Egipte" per a satisfer les seves necessitats; igualment, tot infant ha de "sortir d'Egipte" per seguir la crida de la Llibertat. Cada ésser humà està invitat a seguir l'estrella que el guia en el seu viatge des de l'esclavitud inicial a una Llibertat creixent.
Evy
¿Herodes, en el relat d'avui, encarna la figura dels antics faraons?
Fid'ho
Encarna tots aquells que han caigut en la temptació del Poder. Cada humà experimenta, en un moment o altre, la temptació de "salvar-se a si mateix" dominant els altres. Així sorgeix el Regne del Poder. Ningú neix en un terreny neutral; d'una manera o altra, tots naixem sotmesos al regne del Poder, i busquem la seguretat. Des dels inicis, el fill de l'home sofreix esclavitud, i els violents s'apoderen d'ell. Però jo he vençut el Poder, i, en mi, tothom pot veure l'Home plenament realitzat. Per això sóc la llum del món.
Evy
¿Has vençut el Poder? ¡Però si, al món, hi ha poderosos més poderosos que mai! On és, la teva victòria?
Fid'ho
La meva victòria no és com les victòries del Poder, que generen vençuts. La meva victòria no fa vençuts. Fa llibertat per als oprimits; i fins i tot per als antics opressors, si es converteixen.
Evy
El relat parla de la mort d'Herodes. Però, pel que sembla, Herodes no mor mai...
Fid'ho
Herodes neix en cada infant en forma de temptació de Poder. I mor en cada persona quan aquesta escull la vida de generositat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada